Explainer video laten maken: jouw bedrijfsverhaal helder uitgelegd

Je hebt een fantastisch bedrijf met een nog fantastischere dienstverlening. Maar het antwoord op de vraag ‘wat je nu eigenlijk juist doet met je bedrijf’ is elke keer anders. Zeker wanneer je medewerkers deze vraag moeten beantwoorden. Nochtans is een eenvoudige uitleg mogelijk: ontdek de explainer video.

Je diensten uitleggen? Dat kan super makkelijk met een animatievideo, of meer bepaald een explainer video. Een helder, perfect opgebouwd script is de basis, maar ook de stijl is natuurlijk belangrijk: het totale plaatje moet passen bij jouw bedrijfsidentiteit. Het resultaat? Een duidelijke, heldere video in mensentaal, volledig in lijn met jouw bedrijf die je kan inzetten op verschillende kanalen.

Jargon eruit, mensentaal erin

Wil je een explainer video laten maken? Dan is het belangrijk om je doel voor ogen te houden. Wil je een complex verhaal versimpelen? Dan moet je waken over de moeilijkheid van de tekst. Voor je het weet, sluipen er ingewikkelde vaktermen in. Daardoor mis je mogelijk je vooropgesteld doel. Je loopt immers het risico dat je prospects afschrikt met woorden die ze niet begrijpen.

Wat je nodig hebt?

1.Copywriting en storytelling skills

2.De kracht van onwetendheid

Op de schoolbanken had niemand gedacht dat het ooit handig kon zijn om iets niet te weten. Hier komt dit aardig van pas. Zonder te veel achtergrondkennis over jouw product of dienst en met een frisse blik kruipen we in de rol van jouw potentiële klant. We luisteren naar jouw ingewikkeld verhaal, en vormen dit – volgens de regels van de copywritingkunst – om tot een behapbaar geheel. Hoe zo’n explainer video opgebouwd is, zie je in deze video “de beproefde opbouw voor een overtuigende video”

Je zal bij het bekijken van die opbouw merken dat er nog wél ruimte is voor jargon, maar op een bepaalde plek. De eerste 10 seconden van je explainer video zijn cruciaal. Als je hier meteen moeilijke taal gebruikt, is er een grote kans dat je geïnteresseerden afschrikt.

Welke stijl past bij mijn bedrijf?

Je wil een explainer video laten maken, maar je weet niet welke stijl bij jouw bedrijf past? No worries. Swift to the rescue! De afgelopen jaren hebben we tientallen unieke animatievideo’s gemaakt, voor grote bedrijven als VTM, Stad Antwerpen, DPG Media, Telenet Business enzovoort. Maar even goed voor kleine kmo’s en start-ups die willen opvallen.

Al deze video’s hebben we gebundeld in een animatiewaaier, een handige tool die je – je raadt het al – een enorme waaier aan mogelijkheden toont. In deze video kan je onze animatiewaaier bekijken:

Natuurlijk zijn er ook bij animatievideo’s trends. Niet elke stijl is op elk moment even hip. In deze blog bespreken we de populairste animatiestijlen als je een animatievideo wil laten maken.

De ideale lengte van een explainer video? ‘Zolang de aandacht strekt’

Vaak vragen ondernemers ons hoelang hun video best moet zijn als zij een animatiefilm laten maken. Ons antwoord is steeds ‘zolang de aandacht strekt’. Vertrek steeds van de kern van de boodschap en vertel alleen wat er gezegd moet worden met het gewenste resultaat van de video in gedachten. Soms is het nuttig om extra details te geven, en in dat geval kunnen we gerust lange video’s creëren. 

Ook hier is je doel weer belangrijk. Wil je met je video de aandacht trekken in de eerste stap van de customer’s journey, de awareness-fase? Dan is een te lange video geen goed idee. In die fase wil je met je explainervideo interesse losmaken en nét voldoende informeren zodat je kijker tot actie overgaat (vb. een download, het invullen van een formulier, gratis demo-aanvraag …).

Door te werken met modulaire animaties gaan we in bepaalde delen van de video dieper in en werken we in fasen. Zo kunnen we langere en kortere versies van dezelfde video aanleveren, zodat jij ze omnichannel en voor verschillende doelen kan inzetten. Zo haal je méér uit één video.

Hoe kan ik mijn explainer video gebruiken?

Eens jouw explainer video af is, kan je die op verschillende kanalen inzetten. Denk aan een post op social media, maar ook in een nieuwsbrief naar potentiële klanten of voor een presentatie tijdens een personeelsmeeting om iedereen op dezelfde lijn te krijgen. Maar natuurlijk ook als eyecatcher op je website, zodat bezoekers meteen de nodige, heldere informatie krijgen over jouw bedrijf. Of denk aan een recruitment video voor je employer branding campagne, als je op zoek gaat naar nieuwe werkkrachten. 

Hoeveel kost een animatievideo?

Er bestaat een branding video voor elk budget. Natuurlijk zijn er standaardtarieven als je een degelijke explainervideo wil laten maken. Vanaf € 3000 heb je een mooie explainer video die multi-inzetbaar is. Afhankelijk van jouw wensen stellen we een gedetailleerde offerte op. 

Wil jij je corporate story ook duidelijk vertellen? Wil jij opvallen in de massa?

Kortom: wil jij ook een animatiefilm laten maken voor je bedrijf? Swift helpt je graag!

Bekijk deze getuigenissen van Swift klanten waarmee we samen een animatievideo ontwikkelden:

Video afspelen

Garvis

Voor Garvis maakten we ondertussen een aantal animatievideo’s om hun moeilijke dienstverlening uit te leggen. Kristof legt uit hoe zij de samenwerking tot nu toe hebben ervaren.

Jimber

Jimber, een startup met geniale maar moeilijk uit te leggen online toepassingen, doet een beroep op Swift voor video’s. Kristof vertelt hoe hij zich bij Swift voelt.

Video afspelen
Video afspelen over Getuigenis animatievideo laten maken secury360

Secury360

Voor Secury360 mochten we zowel een B2B- als B2Cversie maken van hun animatievideo. Frederick legt uit hoe de samenwerking aanvoelt.

Portapivot

Portapivot heeft een online tool ontwikkeld waarmee aannemers een prachtige deur op maat kunnen bestellen. Wij mochten de werking uitleggen in een animatievideo. Koen legt uit hoe de creatie van dit project voor hem aanvoelde.

Video afspelen over koen portapivot getuigenis tevreden klant swift
bal swift