Het verschil tussen SEO-teksten en gewone webteksten

Als je de wereld van online content betreedt, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen SEO-teksten en gewone webteksten. Vraag jij je af waarom sommige teksten beter scoren in zoekmachines, terwijl andere nauwelijks bezoekers trekken?

Het antwoord ligt in de optimalisatie van de teksten, ook wel SEO (Search Engine Optimization) genoemd. In deze blog leggen we je graag uit wat SEO-teksten en gewone webteksten van elkaar onderscheidt.

Het belang van teksten

Allereerst is het belangrijk om het belang van teksten te begrijpen. Ongeacht of je gewone webteksten of SEO-teksten wilt (laten) schrijven, teksten zijn belangrijk! Maar wat is een webtekst? Een webtekst is een tekst die speciaal gemaakt wordt voor je website.

Teksten vormen de ruggengraat van je online aanwezigheid en zijn cruciaal voor zowel het aantrekken als het behouden van bezoekers. Goed geschreven content verhoogt niet alleen de zichtbaarheid van je website via zoekmachines, maar zorgt ook voor een directe verbinding met je doelgroep.

Autoriteit en geloofwaardigheid opbouwen met teksten

Teksten dragen bij aan het opbouwen van autoriteit en geloofwaardigheid door relevante, informatieve en overtuigende informatie te leveren. Bovendien kunnen effectieve teksten bezoekers aanzetten tot actie, ongeacht of dat nu gaat om het inschrijven op een nieuwsbrief, een aankoop doen of het deelnemen aan een discussie.

Essentieel voor je communicatie

Een goede webtekst is een essentieel instrument voor heldere, doelgerichte communicatie en conversie op je website, waardoor het van vitaal belang is dat ze zorgvuldig en strategisch worden samengesteld.

Wat is het verschil tussen SEO-teksten en gewone webteksten?

Het is belangrijk om te weten dat alle SEO-teksten webteksten zijn, maar dat niet alle webteksten SEO-teksten zijn. Maar waar ligt nu juist het verschil? En welke teksten zet je het best in?

Bij Swift hebben we jarenlange ervaring in heldere, kwalitatieve webteksten schrijven. Wij weten als geen ander welke teksten het best zijn voor jouw bedrijf en doen graag het verschil tussen de beide soorten uit de doeken:

Gewone webteksten

Gewone webteksten zijn teksten die geschreven zijn om informatie te verstrekken of om een verhaal te vertellen zonder specifieke optimalisatie voor zoekmachines. Deze teksten zijn vaak gericht op het direct informeren of entertainen van de lezer.

Denk bijvoorbeeld aan teksten waarin je de lezer informeert over bijvoorbeeld de geschiedenis of de missie en visie van jouw bedrijf. Of de pagina op je website met meer informatie over het team en de werkwijze van je organisatie.

Zorg er altijd voor dat je unieke en duidelijke leesbare teksten creëert die de lezer aanspreken en die de aandacht vasthouden. Je wilt immers voorkomen dat de lezer meteen wegklikt en belangrijke informatie misloopt.

De kern van je boodschap overbrengen

Gewone teksten zijn essentieel voor elke website omdat ze de kern van jouw boodschap overbrengen. Ze kunnen de basis vormen waarop SEO-teksten worden gebouwd, maar zijn op zichzelf niet altijd voldoende om hoog te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

SEO-teksten

SEO-teksten zijn webteksten die specifiek zijn geoptimaliseerd om beter gevonden te worden door zoekmachines. Het doel van deze teksten is om hoger te ranken in de zoekresultaten dan de teksten van je concurrenten. Dit leidt tot meer bezoekers op je website.

Hoe schrijf je een goede SEO-tekst?

Bij het schrijven van SEO-teksten komt iets meer kijken dan bij het uitwerken van een gewone webtekst. Om je op weg te helpen, leggen wij je graag de belangrijkste stappen uit:

Aan het schrijven van een SEO-tekst gaat meestal een zoekwoordonderzoek vooraf. SEO-teksten bevatten namelijk strategisch geplaatste zoekwoorden die helpen om de pagina relevanter te maken voor specifieke zoekopdrachten.

Als je SEO-teksten schrijft, focus je niet alleen op wat je vertelt, maar ook hoe je het vertelt. Je moet nadenken over welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt en hoe je deze kunt integreren in je teksten zonder dat het de leesbaarheid beïnvloedt. Dit vereist een delicate balans tussen optimalisatie en natuurlijke taal.

Het belang van zoekwoorden in SEO-teksten

Zoekwoorden zijn de bouwstenen van SEO-teksten. Door te begrijpen welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt, kun je je teksten zo aanpassen dat ze beter aansluiten bij deze zoekopdrachten.

De plaatsing van de zoekwoorden

Het is niet genoeg om deze zoekwoorden slechts een paar keer te vermelden; de plaatsing, dichtheid en context van de zoekwoorden zijn allemaal van belang.

In SEO-teksten moet je ervoor zorgen dat de belangrijkste zoekwoorden voorkomen op belangrijke plaatsen, zoals in de titel, de headers, de introductie, en zo natuurlijk mogelijk verspreid over de gehele tekst.

Maar let op, het overmatig gebruiken van zoekwoorden, ook wel keyword stuffing genoemd, kan juist een negatieve impact hebben op je SEO-inspanningen. Google straft hierop af en zorgt er dan voor dat je niet verschijnt tussen de eerste resultaten.

Gewone webteksten versus SEO-teksten: een groot verschil in schrijfstijl

Gewone webteksten en SEO-teksten verschillen ook in schrijfstijl. SEO-teksten zijn vaak meer gestructureerd met duidelijke titels om zoekmachines te helpen begrijpen waar de tekst over gaat.

Dit betekent ook dat je mogelijk herhalende paragrafen moet schrijven over soortgelijke onderwerpen, elk met hun eigen specifieke zoekwoorden. Het zoekwoord waarop de tekst gebaseerd is, komt ook herhaaldelijk terug in een SEO-tekst.

Sommige lezers vinden dit storend, maar vergeet niet dat dit nodig is als je wilt dat de tekst goed scoort. Bovendien is het belangrijk om in je SEO-tekst andere relevante zoekwoorden te verwerken om je hoofdzoekwoord kracht bij te zetten.

Gewone webteksten daarentegen hebben meer vrijheid in structuur en stijl. Ze zijn vaak persoonlijker en minder gefocust op herhaling en optimalisatie. Dit maakt ze prettiger om te lezen voor bezoekers die gewoon op zoek zijn naar informatie zonder achterliggende intentie van zoekoptimalisatie.

Ongeacht welke soort tekst je gaat schrijven: probeer steeds in het hoofd van de lezer te kruipen en denk na over naar wat deze op zoek is. Hierop moet je dan een duidelijk antwoord geven in de vorm van een heldere, overtuigende tekst die aanspreekt en blijft boeien.

Probeer de juiste balans te vinden voor het creëren van een goede webtekst

SEO-teksten kunnen helpen om je website zichtbaarder te maken in zoekmachines, wat cruciaal is in het hedendaagse digitale tijdperk. Gewone webteksten zijn echter net zo belangrijk voor het behouden van een authentieke en informatieve website.

Door de juiste balans te vinden tussen SEO-teksten en gewone teksten, kun je een website creëren die niet alleen goed scoort in zoekmachines, maar ook waardevolle en boeiende informatie biedt aan je bezoekers. Zet deze kennis in om jouw teksten naar een hoger niveau te tillen en de zichtbaarheid en impact van jouw website te vergroten.

Tekst schrijven AI

AI maakt steeds meer zijn opmars. Met zijn vele mogelijkheden is het een handige tool die je het leven op heel wat vlakken eenvoudiger kan maken. Ook voor het schrijven van teksten kan je een beroep doen AI. ChatGPT helpt je om in no-time teksten uit te werken over het onderwerp dat jij opgeeft.

Let wel op! Het mag dan wel een handig hulpmiddel zijn, toch zijn we er bij Swift van overtuigd dat er ALTIJD nog een menselijk aspect bij moet komen kijken. Laat je ChatGPT een tekst genereren? Laat deze dan zeker nog eens nakijken door iemand met een goede taalkennis en voeg er eventueel nog een menselijke touch aan toe.

Laat ons jouw teksten schrijven

Wil je graag website teksten laten schrijven? Bij Swift begrijpen we het belang van zowel gewone teksten als SEO-geoptimaliseerde teksten voor jouw online aanwezigheid. Wij nemen jou deze taak dan ook graag uit handen.

Ongeacht of je behoefte hebt aan boeiende content die jouw verhaal vertelt of strategisch geoptimaliseerde teksten die de zoekmachinerankings verbeteren, onze copywriters staan klaar om je te helpen. Kies voor Swift, dan helpen wij jou om je website naar nieuwe hoogten te tillen.

Heb je nog vragen? Of krijg je graag meer informatie over goede webteksten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zitten graag met jou samen om de opties te bespreken.

bal swift