
Voorkom risico’s en kies de juiste verzekeringen voor je bedrijf!
Iedereen heeft er baat bij om goed verzekerd te zijn. Ben je ondernemer en heb je een bedrijf? Dan moet je niet alleen je privéleven verzekeren, maar ook je organisatie. In deze aflevering van onze podcast verwelkomen we Kristof Langens, bestuurder van Matrix Verzekeringen. Hij deelt graag hoe je als ondernemer zorgeloos door het verzekeringslandschap kan navigeren.
Verzekeringen die
noodzakelijk zijn voor ondernemers
Er zijn enorm veel verzekeringen, maar er zijn er een aantal die je als ondernemer als absoluut noodzakelijk moet beschouwen. Als het van Kristof afhangt, zijn er twee verzekeringen cruciaal voor elke ondernemer:
- Beroepsaansprakelijkheid: dekt de fouten die je tijdens de uitvoering van je werk kunt maken. Deze verzekering biedt bescherming voor beroepen met hoge risico’s.
- Gewaarborgd inkomen (GI): biedt cruciale bescherming voor zelfstandigen. In het geval van korte of lange arbeidsongeschiktheid biedt GI een aanvulling op het vervangingsinkomen van de mutualiteit, maar dit is in veel gevallen te weinig om rond te komen.


Bepalen welke
verzekeringen je het best afsluit
Hoe kan een ondernemer nu bepalen welke verzekeringen cruciaal zijn? Het is moeilijk om dit zelf te doen. Praat daarom met een tussenpersoon die gespecialiseerd is in verzekeringen. Een goede tussenpersoon houdt rekening met je bedrijfssituatie en zorgt ervoor dat je niet over- of onderverzekerd bent.
Vertrouw op je tussenpersoon
Kies als ondernemer voor een betrouwbare tussenpersoon die je kan wijzen op de risico’s en hoe je je kan indekken. Je tussenpersoon zal de verzekeringen voorstellen die zeker nodig zijn, maar uiteindelijk neem jij als klant de eindbeslissing. Toch is het geen overbodige luxe om de adviezen van je tussenpersoon in acht te nemen.


Een cyberverzekering
voor je onderneming
Bij Swift vroegen we ons af hoe belangrijk een cyberverzekering is voor je bedrijf. Hoewel cyberverzekeringen jammer genoeg nog geen standaard zijn geworden, pleit Kristof voor meer bewustzijn rond dit onderwerp. We kunnen allemaal het slachtoffer worden van een cyberaanval, dus het is het overwegen wel waard.
Gaat een cyberverzekering
nog verplicht worden?
Kristof denkt van niet. Er zijn weinig verzekeringen verplicht, maar mensen zouden er wel langer en beter bij moeten stilstaan. Matrix Verzekeringen zet zich in om klanten hier meer bewust van te maken.


Wat moet je doen om een cyberverzekering te kunnen aangaan?
Om de cyberverzekering aan te gaan, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet kunnen aantonen dat er een bepaalde veiligheid is (bijvoorbeeld inloggen met tweestapsverificatie. Je moet ook een IT-partner hebben zodat de verzekeringsmaatschappij weet dat een bepaald risico afgeschermd is.
Verzekering voor bedrijfseigendommen en continuïteit van de onderneming
Een ander belangrijk aspect is de verzekering voor bedrijfseigendommen. Deze dekking zorgt ervoor dat een bedrijf kan blijven draaien nadat er bijvoorbeeld brand uitbrak. Zonder deze verzekering kunnen ondernemers geconfronteerd worden met dalende inkomsten terwijl de kosten doorlopen.
Bij eigendommen kan ook dekking voor zeldzame risico’s, zoals schade door oorlog of oproer, relevant zijn. Dit wordt vaak afgetopt op 10 tot 30 procent van je verzekerd kapitaal. Ook bij specifieke omstandigheden zoals storm- of hagelschade geldt vaak een aftopping, maar dan spreken we wel over heel grote risico’s, niet over een gewone woning.


De kleine lettertjes
Het is onbegonnen werk om alle kleine lettertjes te lezen van je bedrijfsverzekeringen. De algemene voorwaarden zijn vaak 30 tot 50 pagina’s lang en voor leken geschreven in ingewikkelde taal. Gelukkig zijn sinds een paar jaar e-PIT-fiches verplicht geworden. Deze fiches vatten kort samen wat een verzekering dekt en wat de uitsluitingen zijn. Je verzekeraar is verplicht om je dit document mee te geven.
De eerste stappen
voor startende ondernemers
Ben je beginnend ondernemer en wil je verzekeringen afsluiten? Neem dan altijd een tussenpersoon onder de arm en laat je adviseren, zodat je weet welke risico’s je loopt. Sluit vanaf dag één meteen de belangrijkste verzekeringen af: de beroepsaansprakelijkheids- en GI-verzekering. Je moet je niet blauw betalen aan verzekeringen, maar deze kernverzekeringen zijn echt onmisbaar.


Hoe houd je verzekeringen betaalbaar?
Hoewel verzekeringen kosten met zich meebrengen, zijn er manieren om je premie zo laag mogelijk te houden. Door preventieve maatregelen te nemen en schadegevallen te vermijden, kun je mogelijk aanspraak maken op een korting. Daarnaast kan bundeling van verzekeringen bij één verzekeraar financieel voordelig zijn.
Zakken je premies als je weinig schadegevallen hebt?
Niet automatisch! Maar als je na een paar jaar een goede schadestatistiek hebt, kan jouw tussenpersoon bij de verzekeraar aankloppen en korting vragen.


Stel prioriteiten voor
succes op lange termijn
Afsluiten doen we steeds met een belangrijke tip voor ondernemers. De tip van Kristof is om prioriteiten te stellen. Houd je niet bezig met honderd verschillende zaken, maar focus op een aantal aspecten en omring je met de juiste specialisten.