De ultieme vergelijking van WordPress met andere populaire CMS-platformen

WordPress… de kans is groot dat je deze naam al eens hebt horen vallen wanneer je op zoek was naar een manier om je website aan te maken. Een schoolproject, zelf een website maken voor je bedrijf of de zoektocht naar een Agency zoals Swift. Tijdens deze zoektocht gaat WordPress ongetwijfeld in het oog zijn gesprongen. Los van WordPress zal je ongetwijfeld reclame tegengekomen zijn van Squarespace, Wix, Weebly, Joomla, Magento en tal van andere.  Maar welke moet je nu kiezen?

Je individuele noden zullen bepalen welk Content Management System (CMS) het beste bij je past. In dit artikel hebben we ons oordeel neergeschreven met betrekking tot de meest populaire CMS-systemen. Is WordPress de juiste keuze voor jou of een ander CMS? Als je nieuwsgierig bent, lees dan zeker verder! 😉

Video afspelen

Wat is WordPress?

Voor we jullie vertellen wat WordPress nu juist is, moeten we toegeven dat wij bij Swift een professionele WordPress oplossing bieden. Als Marketing (lees “Content”) Agency hebben wij de beslissing gemaakt juist door zijn veelzijdigheid om enkel te programmeren in WordPress. “more bang for the buck” zeg maar, wanneer het aankomt in de afwegen Custom Development of standaard modules. 

Onlangs werden we gecontacteerd door een bedrijf of ze een demo mochten geven over de CMS dat ze hadden ontwikkeld (SaaS oplossing). Tijdens dit positieve gesprek, concludeerde hij dat het voor ons en onze klanten niet interessant zou zijn en noemde hij mij, met aan lach: “Een WordPress evangelist”. Los van dat we het een amusante anekdote vinden, is deze vergelijking geschreven met een rationele bril op. Maar goed, WordPress dus: 

 

WordPress is een veelzijdig, open-source CMS dat website-eigenaren een grote mate van vrijheid biedt. Het is beschikbaar in twee varianten: WordPress.com en WordPress.org. De verschillen zijn aanzienlijk, niet alleen de domein-extensies.

WordPress.com is een populaire gratis optie voor wie net begint met het opzetten van een basisblog of -website. Het wordt gehost op het WordPress SaaS (software as a service) platform en biedt een aantal gratis thema’s om mee te beginnen.

Aan de andere kant biedt WordPress.org website-eigenaren de mogelijkheid om zelf gehoste websites te bouwen met hun eigen domeinnamen. Hoewel het nog steeds open source is, biedt het veel meer flexibiliteit en controle in termen van wat je kan maken. Het maakt niet uit wat voor soort website je wil, je kan het bouwen met WordPress.org.

WordPress.org biedt gebruikers de mogelijkheid om hun site volledig aan te passen en te schalen, wat hun behoeften ook zijn. Van persoonlijke blogs en lidmaatschap sites tot grote websites en E-commerce sites, WordPress is uitgerust om sites van alle soorten en maten te ondersteunen. Er is geen limiet aan wat gebruikers kunnen doen.

Op het gebied van maatwerk biedt WordPress.org zowel gratis als betaalde thema’s aan. Bovendien kunnen gebruikers apps en plugins integreren om hun sites verder aan te passen aan wat zij nodig hebben. Het nadeel is dat specifieke aanpassing soms extra codering nodig heeft en de hulp van een ontwikkelaar vereist. Voor veel website-eigenaren is de creatieve vrijheid echter de kosten van deze professionele hulp waard.

Swift biedt dan ook deze laatste oplossing aan. Bij ons kan je een website laten bouwen die volledig gepersonaliseerd is en toch behoud je de vrijheid om zelf, als website-eigenaar, de website te beheren en aanpassingen uit te voeren zonder onze hulp, indien je dat wenst. Het beste van 2 werelden zeg maar. In dit geval is de website ook volledig jouw eigendom. Dat los staat van een SaaS-oplossing of dienstverlener. 

Vergelijking van WordPress en Drupal

Drupal is een volwaardig CMS dat zich op dezelfde doelgroep richt als WordPress. In tegenstelling tot WordPress, dat begon als een blogplatform, is Drupal een CMS vanaf het begin. Net als WordPress is het zowel gratis en open-source.

De gelijkenissen tussen WordPress en Drupal beginnen te wankelen wanneer we naar de back-end interface kijken. WordPress laat zijn gebruikers wennen aan het “ecosysteem”, terwijl Drupal gebruikers meteen binnenhaalt zonder veel begeleiding. Aan de andere kant bieden beide platforms gebruikers een modulaire ervaring die hen de flexibiliteit geeft om het soort site te maken en te schalen dat ze willen. Net als WordPress biedt Drupal plug-ins en add-ons, maar het lijkt te zijn gericht op gebruikers die op zijn minst enige ervaring hebben met webdesign.

Uiteindelijk lijkt WordPress beter geschikt voor beginners / doe-het-zelvers, terwijl Drupal een steilere leercurve heeft. Het is in het algemeen een technischer platform. Is webdevelopment niet je dagelijkse bezigheid? Kies dan eerder voor WordPress. In onze ogen zou het zeer optimistisch zijn, te denken dat je geen developer nodig zou moeten hebben om je te ondersteunen. Bovendien ga je je als bedrijf limiteren in wat “standaard” mogelijk is tenzij je een dedicated developer op freelance of intern gaat aannemen. Een website zal net zoals je bedrijf niet stil staan. Doet hij dat wel, dan zal hij al snel niet meer het juiste beeld geven over je bedrijf. 

Vergelijking van Wordpress en Joomla

Joomla is een CMS dat vergelijkbaar is met WordPress, omdat het een alles-voor-iedereen platform is. Vanaf het begin was het ontworpen als een volwaardige CMS. WordPress daarentegen begon in de eerste plaats als blogging software, die vervolgens werd opgeschaald tot een CMS. Dat betekent dat de basis nog steeds geworteld is in blogging functies. Als iemand die WordPress de afgelopen +10 jaar heeft zien evolueren in een volwaardige CMS, kan ik je met zekerheid zeggen dat je als nieuwe gebruiker het niet zal merken dat dit ooit louter een blogplatformpje was. 

Joomla is een platform dat ontwikkelaars out of the box kunnen gebruiken met eenvoudige code, zoals CSS, HTML, PHP en JavaScript. Het lijkt minder vriendelijk voor beginners, omdat de back-end technischer is om te navigeren dan WordPress is. Gebruikers met een technische achtergrond zouden in staat moeten zijn om het platform gemakkelijk te kunnen gebruiken.

Het aanpassen van een website in Joomla is moeilijker dan WordPress, vooral voor beginners. Het ondersteunt echter standaard website ontwerpen, terwijl WordPress zijn eigen methodes heeft binnen het platform. Als je een krachtige website wilt bouwen, is Joomla een goede keuze. Maar als je regelmatig blogs en andere inhoud wilt publiceren, is het misschien niet ideaal. 

“Als iemand die WordPress de afgelopen +10 jaar heeft zien evolueren in een volwaardige CMS, kan ik je met zekerheid zeggen dat je als nieuwe gebruiker het niet zal merken dat dit ooit louter een blog platformpje was.”

Vergelijking Wordpress en Squarespace

Squarespace is een SaaS-platform dat alle basisfuncties bevat die gebruikers nodig hebben om een website te bouwen. Wanneer je een site bouwt via Squarespace, is het mogelijk om jouw domeinnaam, hosting, ontwerp, e-mailmarketing en ondersteuning allemaal op één plek te krijgen, voor één maandelijks bedrag. Gebruikers hebben geen ontwerp- of codeerervaring nodig om een professioneel ogende website te bouwen op Squarespace.

In vergelijking met WordPress, biedt Squarespace een vrij naadloze ervaring. De leercurve is lager, en de hulp van een ontwikkelaar is niet zo waarschijnlijk (hoewel het soms handig kan zijn). Als je een aantrekkelijke, functionele website wilt met zo weinig mogelijk stress, is Squarespace waarschijnlijk een goede keuze.

WordPress biedt heel wat meer aanpassingsmogelijkheden, dus met wat aanpassingen en misschien een beetje coderen, is het mogelijk om het verder aan te passen en te schalen dan Squarespace. Wordpress biedt ook een groot aantal plugins, die betalend en niet-betalend zijn via een grote community , die niet beschikbaar zijn op het Squarespace-platform. Uiteindelijk komt de keuze neer op wat voor soort site-bouwproces  je verkiest. 

Vergelijking Wordpress (WooCommerce) en Magento

Zowel WooCommerce als Magento zijn prachtige platformen en zeer vergelijkbaar. Voor je je gaat afvragen “WooCommerce”? Hadden we het niet over WordPress? Klopt! WooCommerce is de E-commerce oplossing van WordPress, zoals de naam wel doet vermoeden. WordPress zelf biedt zelf geen E-commerce oplossing. Deze functionaliteit is echter in een gratis plugin gegoten.

Het kiezen van de ultieme oplossing voor jouw toekomstige online winkel zal nooit makkelijk zijn, aangezien geen enkel platform perfect zal voldoen aan de behoeften van elke gebruiker. 

Terwijl WooCommerce gebruiksvriendelijk is en goedkope betaaloplossingen biedt, biedt Magento, tegen een hogere kostprijs, gebruikers een hoge veiligheid en hoge prestaties. Terwijl WooCommerce efficiënter is voor kleinschalige winkels, werkt Magento beter voor grote bedrijven.

Wij hebben ons gespecialiseerd in het bouwen van  WooCommerce webshops maar moeten eerlijk zijn dat dit niet voor elke klant de juiste keuze is. Wanneer je een extreem grote webshop wil opzetten met +50k hoofdproducten kan het verstandiger zijn om voor een Magento te kiezen. Ook hier is het belangrijk om te vermelden dat je dit niet gaat kunnen zonder een developer, dit voor zowel een WooCommerce webshop en de Magento webshop. Een webshop bouwen kan je zelf zeer eenvoudig maar het zijn de kleine details tussen het maken of het kraken van je online business wat ons doet zeggen dat dit in niet mogelijk is. 

Eén van de grootste afweging tussen WooCommerce en Magento is budget. Een goede Magento webwinkel gaat substantieel duurder zijn dan een WooCommerce webwinkel. Weet je nu al zeker dat je honderdduizenden producten online gaat zetten en heb je de budgetten? Kies dan voor een Magento. Ben je een start-up / KMO, dan zijn de kansen groot dat jij ruim voldoende gaat hebben aan een WooCommerce store, die eveneens eindeloze mogelijkheden kan bieden.

Conclusie

In dit artikel hebben we de grootste CMS-platformen zeer kort vergeleken met WordPress. 

WordPress is en blijft het grootste aandeel op de professionele markt, maar liefst 65% van alle CMS-websites is gemaakt in WordPress. Dit komt door de veelzijdigheid en oplossingen voor zowel particulieren als professionele gebruikers. WordPress is voor een kmo de meest geschikte oplossing wanneer we alles in de weegschaal leggen. 

De grootste troef van WordPress, een oneindige mogelijkheid aan plugins is eveneens ook de grootste valkuil. Je kan al heel snel een verslaving ontwikkelen naar zelf snel functionaliteit te willen toevoegen. Maar ook wij als professionals durven hier al eens tegen opboksen. Ook al zijn de meest waanzinnige functionaliteiten met slechts een muisklik van je verwijderd. De afweging moet gemaakt worden of deze zuiver genoeg is om toe te voegen aan de website. Een overdaad aan plugins kan hier namelijk de website zeer erg vertragen. Dit fenomeen zien we doorgaans ook veel minder bij de andere platformen omdat de veelzijdigheid aan plugins en verschillende ontwikkelaars gewoon een heel stuk minder is. 

Hier is ook weer de kanttekening, laat het werk over aan een professional.

De SaaS-oplossingen sluiten wij naar onze mening volledig uit. Ze bieden te weinig personalisatie en de website die je maakt is gekoppeld aan een abonnement. Zeg je je abonnement op dan ben je ook je website kwijt. Dit is niet zo bij alle andere CMS-platformen die we hier besproken hebben. 

Hieronder maken we een vergelijk om alle voor en nadelen nog eens duidelijk in een matrix te gieten. In deze tabel scheren we de SaaS oplossingen even allemaal over dezelfde kam:

Wordpress (65%)
Saas CMS
Drupal (3.0%)
Joomla (4.6%)
Magento (1.4%)
Website ontwerp staat los van de hosting
Beste prijs kwaliteit verhouding (professionals)
Developer / kennis van coderen noodzakelijk.
Budgetvriendelijke oplossing
Eenvoudige basis op te zetten.
Extra plugins (functionaliteiten)
Geschikt voor KMO
Geschikt voor zeer grote webshops

Interesse om hiermee aan de slag te gaan?

Wil je graag een objectieve kijk op je huidige website? Of heb je nood aan een goede advertentiestrategie met unieke visuals? Wij helpen je heel graag!

Kristof Geudens van Garvis

Kristof Geudens van Garvis

bal swift