Hoe cybercriminelen tegengaan: Back-ups

We leven in een digitaal tijdperk. Foto’s die je vroeger verzamelde in hele dikke fotoboeken zijn vervangen door Instagramposts. Persoonlijke gegevens van je klanten werden vroeger opgeslagen in dikke archiefkasten, nu is een eenvoudig Excelbestand meer dan voldoende. De digitalisering heeft op veel vlakken het leven makkelijker gemaakt. Maar met nieuwe technologieën komen ook nieuwe problemen. Denk bijvoorbeeld maar aan alle persberichten over malafide cybercriminelen. Een vaak voorkomend probleem zijn gijzelvirussen. Gijzelvirussen/ransomeware zijn computervirussen waarbij hackers foto’s, bestanden en gegevens encrypteren (versleutelen), waardoor je niet langer toegang hebt tot deze bestanden. Zo proberen ze je geld te laten betalen om de bestanden terug vrij te geven. Het verlies van data op welke manier dan ook, kan heel wat leed veroorzaken.

Maar geen paniek, dit kan je voorkomen door het maken van tijdige en goede back-ups. In dit artikel gaan we dan ook verder onderzoeken wat het nut is van back-ups, want niet alleen tegen malafide cybercriminelen zijn back-ups essentieel. Back-ups zijn noodzakelijk voor heel wat toepassingen. Na even gegoogled te hebben, kwam ik uit op termen zoals: failover, noodstroom, off-site, cloud, encryptie, enzovoort… Vermits ik door al deze termen het bos door de bomen niet meer kon zien, was het noodzakelijk om extra uitleg te vragen aan een echte IT-specialist. Zo hadden we een gesprek met Stefan Van Boven, zaakvoerder van het IT-bedrijf SVB-IT met een obsessie voor alles wat met dataopslag en beveiliging te maken heeft.

Wat kan ik als gewone particulier doen om mijn bestanden zo goed mogelijk te beveiligen? Wat kan ik doen als bedrijf?

Als gebruiker van het digitale tijdperk, ongeacht particulier of bedrijf is het belangrijk volgende twee factoren in acht te nemen: beveiliging en back-ups. Een goede bescherming is half gewonnen, en daarbij een periodieke (automatische) back-up van alle digitale gegevens is de kern om problemen te voorkomen.

Welk back-up systeem biedt mij het meeste garantie? En hoe gaat dat in zijn werk?

Back-ups kunnen worden gemaakt naar zowel lokale als off-site locaties. Malware zoals ransomware kan ganse netwerken besmetten, een back-up off-site (cloud) bewaren, is daarom ten zeerste aangewezen. De off-site is dan een identieke copy (mirror) van de locale back-up. Als startpunt wordt steeds een full (volledige) back-up gemaakt, de daaropvolgende back-ups (afhankelijk van een aantal factoren zoals grootte en snelheid) bevatten vervolgens enkel de gewijzigde data (incrementeel). Dit reduceert de back-up tijd aanzienlijk.

Failover, is het overschakelen naar een noodoplossing. Wanneer node 1 uitvalt, zal node 2 (eventueel automatisch) de taken overnemen. Bijvoorbeeld: 2 batterijen, waarbij de tweede pas wordt ingeschakeld als de eerste leeg is.

Je leest op het nieuws vaak over hackers die bestanden encrypten (versleutelen) en daar geld voor vragen om ze weer vrij te geven. Wat moet ik als consument of bedrijf doen en hoe ik kan ik mij daarvoor beveiligen? Zeker nooit het losgeld dat wordt gevraagd betalen. Er is geen enkele garantie dat de bestanden nadien worden vrijgegeven, en dus opnieuw bruikbaar zijn. Bescherming en back-ups zijn de enigste correcte preventiemaatregelen.

“Zeker nooit het losgeld dat wordt gevraagd betalen.”

Wanneer moet ik van mijn gegevens een back-up maken?

Zodra gegevens zijn aangepast dient een nieuwe back-up te worden gemaakt, in factor afhankelijk hoe kritisch de gegevens zijn, en wat de kost van het eventuele verlies mag bedragen.

Hoe kan je volledig ingedekt zijn ivm databewaring/back-ups, zodat je nooit iets verliest?

Lokale en off-site back-ups, waarbij beide een mirror zijn. Dagelijks back-up maken van de gewijzigde data, zodat nooit langer dan 1 werkdag data verloren kan gaan. (Eventueel meermaals per dag, afhankelijk van de kostfactor)

Besluit

Zoals bij alles is voorkomen beter dan genezen. De enige manier om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig zijn, is een goede beveiliging en zorgen dat als er toch iets misloopt je makkelijk een backup kan terugzetten. Ook wij passen dit toe.

Klaar voor een veilige oplossing?

Bij Swift passen we alles toe om problemen te voorkomen. Zo bieden wij tot wel 8 backups per dag aan voor je e-mails en website. Want ook website’s blijven niet gespaard. Benieuwd naar wat wij allemaal beveiligen? Bekijk onze pagina secure webhosting of contacteer ons.

SVB-IT is onze vaste partner voor al onze back-up en beveiligingsnoden. Wil jij graag een vrijblijvend gesprek rond beveiliging en back-ups? Vul hieronder snel je gegevens in en wij zullen er alles aan doen om je van dienst te zijn.

bal swift